Lavandă de România

Primii pași înainte de a înființa o cultură de lavandă

Primii pași înainte de a înființa o cultură de lavandă

Circulă multe articole pe internet cu privire la cerințele tehnice necesare pentru a înființa o nouă cultură de lavandă, însă multe surse oferă informații contradictorii care induc în eroare viitorii fermieri. Mulți dintre aceștia ajung în situația în care, după o investiție de 2-3 ani, nu pot valorifica recolta din motive de incompatibilitate tehnică între tipul de sol, specia și soiul de lavandă și metoda de valorificare. Vom încerca să lămurim în acest articol toate aspectele neclare și să punem la dispoziția viitorilor cultivatori de lavandă un plan de acțiune care îi va ajuta să decidă dacă este oportun sau nu să înființeze o cultură de lavandă.

Vom analiza în continuare, pe rând, fiecare aspect tehnic care trebuie studiat înainte de înființarea unei culturi de lavandă.

 

1. Fezabilitatea tehnică a terenului

Primul pas pe care trebuie să-l facă orice fermier înainte de înființare este o analiză de sol. În lipsa acestei analize șansele ca viitoarea cultură de lavandă să poată fi valorificată la așteptările inițiale scad în medie la 60-70%. Cel mai important element specific viitorului teren de amplasament al culturii este ph-ul solului. Un ph nepotrivit pentru lavandă are mai multe efecte negative, printre care dezvoltarea greoaie (permanență sau temporară) a plantelor de lavandă, mortalitate ridicată a plantelor (atât la înființare cât și anual), randament scăzut la producția de ulei esențial și/sau calitate inferioară a uleiului esențial conținut în floarea de lavandă (factor decisiv în stabilirea prețului de vânzare a florii de lavandă; în unele cazuri apare refuzul procesatorului de a cumpără floarea). Efectul ph-ului asupra calității florii de lavandă este dat în principal de valorile scăzute ale acetatului de linalil și astfel apare degradarea mirosului uleiului de lavandă extras de procesator.

Pentru a face un test de ph realist este necesară prelevarea de probe de sol pe profil de 70cm adâncime. Este important să prelevați profile de sol din mai multe zone diferite de pe teren, împrăștiate pe toată suprafața și dispuse în zig-zag pentru a evita curbe de nivel sau zone uniforme. Pentru fiecare profil extras, este suficient să extrageți două probe, una de la 30cm adâncime și alta de la 70cm adâncime. În practică, dacă ne raportăm la 1ha, un viitor cultivator de lavandă va alege în jur de 3 zone de pe teren și din fiecare zonă va extrage câte două probe, una de la 30cm adâncime și altă de la 70cm adâncime. Fiecare probă va trebui etichetată corespunzător cu zona și adâncimea ei și va fi dusă la un laborator care poate face ph la sol (fie institut agronomic sau pedologic de stat, fie laborator privat).

Noi, Lavandă de România, facem interpretarea rezultatelor analizei de ph ca prim pas în a oferi unui potențial client un ok tehnic. Nu analizăm doar valoarea ph-ului într-un singur punct, pentru că relevanța este mică în acest caz, ci variația ph-ului pe orizontală și verticală a terenului testat de client. Astfel, încadram terenul testat în 3 categorii: Teren OK Tehnic, Teren Nepotrivit dar Corectabil, Teren Nepotrivit și Necorectabil. Potențialilor clienți care se încadrează în ultima categorie nu le recomandăm să înființeze o cultură de lavandă pe terenul analizat.

 

2. Alegerea speciei și a soiului de lavandă 

Există 30-40 de specii de lavandă omologate la nivel global, însă noi ne concentrăm pe una singură, Lavandula angustifolia (sinonim cu Lavandula officinalis sau Lavandula vera). Uleiul esențial de lavandă considerat ca fiind de calitate superioară este extras numai din anumite soiuri (varietăți, cultivări) ale aceste specii. La nivel global sunt omologate câteva mii de soiuri din specia Lavandula angustifolia, fiecare cu destinația proprie: ulei esențial, condimente alimentare, ceaiuri, decor, etc.

Fiecare viitor fermier va trebui să aleagă destinația comercială dorită pentru viitoarea să cultură de lavandă. Un cultivator de lavandă care dorește scalabilitate sau care dorește să lucreze cu suprafețe mari fixe se va orienta către soiuri destinate producției de ulei esențial. Un cultivator care dorește să lucreze cu suprafețe mici se va orienta în general către soiuri destinate decorului. Există și cultivatori de mijloc care tatonează cu mai multe tipuri de soiuri de lavandă pentru a-și diversifica produsele valorificate.

 

3. Pregătirea terenului

Pregătirea terenului pentru viitoarea cultură de lavandă este relativ simplistă, însă câteva aspecte legate de experiență în agricultura vor face diferența între un teren bine pregătit și un teren slab pregătit.
În general, noi recomandăm scarificarea de drenaj a terenurilor plane sau scarificarea uzuală a terenurilor tasate. După acest prim pas opțional urmează arătura foarte adâncă pentru afânare. Pasul următor reprezintă mărunțirea solului, cu scopul de a obține o granularitate cât mai fină (ideal ca cea pentru legumicultură) și se poate face cu o gamă mai largă de utilaje, în funcție de tipul de sol, de gradul de erodare post-arătură sau de disponibilitatea utilajelor (în mod uzual se vor face combinări și variații între disc, freză verticală sau freză orizontală, combinator, tăvălug de zdrobire, grape, etc.). Pentru terenurile plane unde există un risc de inundare recomandăm și plantarea pe biloane.

 

4. Înființarea culturii de lavandă

Un viitor fermier trebuie să ia în calcul tehnologia prin care va înființa viitoarea sa cultură de lavandă. Există mai multe grade de mecanizare, în funcție de buget și disponibilitatea utilajelor. Plantarea 100% manuală necesită o investiție inițială minimă, însă costul efectiv al înființării este ridicat. Trecând prin mai multe grade de mecanizare se ajunge la plantarea maxim mecanizată, care cere o investiție inițială în utilajele de plantare (achiziție sau chirie) dar pentru care costul efectiv al înființării este minim.

 

5. Întreținerea și recoltarea culturii de lavandă

Întreținerea unei culturi de lavandă se poate face în diverse grade de mecanizare, începând cu un minim de mecanizare până la un nivel de mecanizare în proporție de maxim 95%. Există multe tipuri de utilaje, fiecare cu propriul cost de achiziție și propria eficiență, iar un viitor fermier trebuie să analizeze opțiunile de pe piață pentru alege o variantă care se potrivește necesităților și bugetului.

128 comentarii

28 ian. 2020 • Postat de Lavandă de România

Buna ziua domnule Comis, pH-ul ideal trebuie sa fie neutru spre usor alcalin insa calculatiile sunt mai complicate pentru ca valoarea pH-ului difera in functie de adancime. Este suficient se ne trimiteti analizele de sol si vom face o interpretare impreuna cu dvs. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda necesari unui hectar. Multumim!

28 ian. 2020 • Postat de Adrian Comis

Buna ziua! Care sînt parametrii PH-ului în sol ? Cîți butași îmi trebue pentru 1 ha și cît costă butașii pentru 1 ha?
O zi bună.

23 apr. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Saila, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda necesari precum si informatii suplimentare.

23 apr. 2019 • Postat de Livia Saila

Bună ziua!
Care sunt parametrii PH-ului in sol pentru încadrarea terenului la una din cele trei categorii enumerate de catre dumneavoastră (Teren OK Tehnic, Teren Nepotrivit dar Corectabil, Teren Nepotrivit și Necorectabil)?
Cam câţi butași sunt necesari pentru 1 ha și cât costă?
Vă mulţumesc,
O zi bună!

25 feb. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Grițcan, v-am trimis un email cu oferta de preț pentru butașii de lavandă precum și informații suplimentare.

25 feb. 2019 • Postat de Constantin Grițcan

Buna ziua! Care sînt parametrii PH-ului în sol ? Cîți butași îmi trebue pentru 1 ha și cît costă butașii pentru 1 ha?
O zi bună.

25 feb. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Anton, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

25 feb. 2019 • Postat de Anton Viorel Adrian

Doresc sa plantez lavanda pe o suprafata de 400mp.
Vreau sa cumpar de la dumneavoastra cantitatea necesara de butasi,
As avea nevoie si de consiliere (cum se planteaza ,distante intre butasi rinduri..)

Multumesc !

Viorel Anton

25 feb. 2019 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua Iuliana, pentru a preleva probe de la 70cm poti folosi cazmaua sau o sonda speciala.

25 feb. 2019 • Postat de iuliana

Buna ziua, Multumim pentru detaliile din acest articol, foarte interesant si util. Cum credeti ca as putea lua probe din teren la 70 cm insa, la 30 cm cu o cazma as putea incerca, dar la 70 cm nu vad cum… Multumesc.

06 aug. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Dilcu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda necesari pentru 1ha.

06 aug. 2018 • Postat de Andreea Dilcu

Buna ziua. V-am trimis un email in care am solicitat cateva informatii legate de infiintarea unei culturi de lavanda pe suprafata de 1ha. Sunt interesata de toate informatiile necesare pe care mi le puteti oferi si de pretul butasilor necesari. Va multumesc anticipat. O zi frumoasa!

01 aug. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Sandu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

01 aug. 2018 • Postat de Madalina Sandu

Bună ziua. As vrea sa înființez o cultura de lavanda pe o suprafață de 1000mp. Îmi puteți oferi detalii suplimentare pe mail?
La ghiveci aveți lavandă?
Mulțumesc

15 iul. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Tofan, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda.

15 iul. 2018 • Postat de Alina Tofan

Buna seara. Imi puteti spune, va rog, de cati butasi este nevoie pt o suprafata de 4500 mp teren si la cat ajunge investitia? La noi in tara este piata desfacere sau trebuie sa cautam colaboratori in afara? Va mulțumesc pentru timpul acordat.

22 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Ghinea, v-am trimis oferta de pret pentru butasi de lavanda precum si cateva detalii suplimentare.

22 iun. 2018 • Postat de ghinea catalin

Buna ziua,
Ma intereseaza sa infiintez o cultura pe 4500 mp si va rog sa imi sugerati de cati butasi am nevoie si unde as putea sa gasesc detalii mai amanuntite de spre cultivarea lavandei. Pana cand pot face comanda astfel incat sa am butasii pentru toamna aceasta? Va multumesc.

15 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Loredana, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda precum si detalii suplimentare.

15 iun. 2018 • Postat de Loredana

Buna seara, sunt interesata de realizarea unei plantatii momentan pe 1 ha. Ma puteti ajuta va rog cu o oferta pentru cati butasi as avea nevoie? As avea nevoie de informatii necesare pentru inceperea acestei culturi, inclusiv valoarea investitiei pentru 1ha de teren, ce modalitati de desfacere sunt, daca e nevoie de sistem de irigare, orice informatie ce considerati dvs ca mi-ar fi necesara. Multumesc anticipat!

15 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Nicolae, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasii de lavanda precum si informatii suplimentare.

15 iun. 2018 • Postat de Nicolae Mariana

Buna ziua,
Sunt din Prahova , intentionez sa cultiv 1h de lavanda pentru inceput (mentionez ca pe acest teren s-a mai cultivat lavanda inainte de 1989), ce specie imi recomandati, cati butasi intra la 1 h si la ce pret comercializati dv, exista societati in vederea desfacerii si cum se procedeaza? se incheie un precontract sau pur si simplu inainte de recoltare (asa este cam riscant). daca comercializarea se face in momentul recoltarii ar fi ok, dar dace se doreste uscata atuci intervin alte costurii. Sincer ma tot gandesc la aceasta cultura de ceva timp inca nu am avut timpul necesar pentru a o infiinta, acum sper sa ma organizez pentru toamna sau primavera viitoare. Dumneavoastra am vazut ca sunteti printre initiatorii culturii de lavanda din tara sper sa ma puteti indruma.
Va multumesc.

05 iun. 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Hristache, v-am trimis si un email separat – va rugam sa ne contactati in momentul in care aveti rezulteltele analizelor de sol, interpretarea este usor complexa.

05 iun. 2018 • Postat de Hristache Paula

Buna ziua
Am citit cu interes mailul dvs,in ceea ce priveste pregarirea terenului si analiza solului,as dori,daca sunteti bun sa-mi specificati care este PH ul solului pt cultura de lavanda.
Multumesc,astept cu interes raspunsul dvs.

09 mai 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Simion, va recomandam sa urmati pasii descrisi in acest articol. Odata ce aveti rezultatele analizei de sol, va rugam sa ne contactati pentru va ajuta cu interpretarea rezultatului. Apoi vom putea spune daca puteti sau daca nu puteti sa plantati lavanda pe acest teren.

09 mai 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua domnule Doloiu, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda precum si cateva lamuriri suplimentare.

09 mai 2018 • Postat de Lavanda de Romania

Buna ziua doamna Sitar, v-am trimis un email cu oferta de pret pentru acesti butasi de lavanda precum si cateva lamuriri suplimentare.

09 mai 2018 • Postat de Sitar Maria

Bună ziua!
Și eu sunt interesata de o cultura de lavanda pe suprafața de 20 de ari.Precizez ca sunt din Baia Mare,și nu știu care ar fi soiul rezistent la clima din MM.Aș dorii sa precizez ca terenul este în pantă și bineînțeles ca soare avem tot timpul. Dacă puteți sa-mi faceți o oferta de tot ce tine a înființa o cultura de lavanda.Vă Mulțumesc

09 mai 2018 • Postat de Doloiu Alexandru

Buna ziua, as dori sa incep o cultura de lavanda pe 2 ha in zona Bacau.Puteti sa imi oferiti informatii necesare realizarii si comercializarii acestui proiect???
Ma intereseaza cu aproximatie care sunt costurile de investitie si cat este profitul la un ha.
Vreau sa produc ulei volatil de lavanda si as dori sa stiu care este cererea pentru acest produs.
Va multumesc anticipat,
Alexandru

09 mai 2018 • Postat de Corina Simion

Buna ziua,

Cum se procedeaza in cazul in care vreau sa fac o analiza de sol in scopul cultvarii lavandei?

Multumesc frumos,

O zi buna

Lasă un comentariu: