Se încarcă conținutul ... Încărcare depinde de viteza conexiunii!

Lavanda de Romania transforma Banatul in Provence

Interviu preluat de pe MiciProducatori.ro in care vorbim despre afacerea Lavanda de Romania.

Am luat un interviu tinerei echipe care a creat brand-ul și afacerea Lavanda de România. Și vă spunem concluzia înainte să citiți interviul: avem o nouă generație de cultivatori și de fermieri, deschiși către nou, interesați de crearea unei imagini și a unui brand, preocupați de calitate și cu o gândire antreprenorială. Cu așa oameni nu putem decât să fim foarte optimiști privind viitorul Micilor Producători!

Lavandă de România este un proiect de suflet al unei familii tinere și întreprinzătoare timișorene. Afacerea noastră se bazează pe furnizarea de butași de lavandă de calitate excelentă și la un preț foarte bun.În planurile de viitor am inclus servicii de distilare și prelucrare de ulei esențial de lavandă din produția proprie dar și a producătorilor din România ne spun Irina și Tudor Panait, tinerii care colorează Banatul în  mov-lavandă .

lavanda-de-romania-proprietari

MP: Ați ales să începeți un business la care până acum nu multă lume se gândea în România: acela de a produce lavandă. De unde ideea și de când a început să “încolțească”?

lavanda-de-romania-pregatire-butasi-2

[TP] Eu si sotia mea ne plimbam foarte mult prin tara si prin afara tarii. Intr-una din drumetiile noastre am traversat celebra regiune Provence din Franta iar alternanta campurilor mov-indigo cu limbi rosii de pamant si lanuri galbene de grau ne-a fermecat pe loc. Am mers desculti printre randurile de lavanda, am ras si ne-am bucurat de liniste, de parfum si de noi doi. Am stiut in acel moment ca lavanda reprezinta ceva important in viata noastra dar nu stiam exact ce anume.Cateva luni dupa acea vizita am citit din intamplare pe internet despre faptul ca lavanda poate creste si la noi iar din site in site am aflat de randamentul ridicat al unei culturi de lavanda. Am hotarat pe loc sa ne apucam de aceasta afacere la noi in tara. Am inceput sa vizitam ferme consacrate de lavanda din afara tarii si sa punem intrebari dar am facut vizite si la culturi proaspat infiintate la noi in tara pentru a invata din greselile si succesele lor. Am ajuns apoi sa testam soiuri din toata Europa si sa cream butasi de lavanda pentru inmultire.Am facut si pentru noi dar pentru a pune business-ul pe picioare am facut mult si pentru vanzare. Intr-un final, dupa multa munca si cu foarte mare bucurie am ajuns sa investim in terenul pe care am inceput propria noastra cultura de lavanda in toamna anului trecut.

MP: Cum ați ajuns la concluzia că se poate recolta cu succes și în România? (ex.: Ați efectuat cercetări înainte în ce privște viabilitatea acestui business? Ați lucrat cu specialiști sau a fost o decizie spontană?)

[TP] Pot spune ca a fost un cumul foarte benefic de sentimente optimiste de siguranta si nerabdare care au trebuit insa sa astepte terminarea unui studiu de piata mai mult sau mai putin amanuntit pe care l-am facut singuri. Instinctul a invins ratiunea si nu am cumparat analize de piata, daca a fost un lucru bun sau rau nu stiam in acel moment dar acum suntem foarte fericiti cu decizia luata.

MP: Vă rugăm să ne spuneți câte ceva despre istoricul business-ului. Cum ați început, dacă ați apelat la finanțări private sau publice, cât ați investit etc.

[TP] Am pornit initial tatonand si testand fezabilitatea si astfel am investit treptat sume mici intr-o perioada mai mare de timp. In total am investit in jur de 6000 de euro pentru a cumpara pamantul si a pune rotile in miscare. Nu am apelat la nicio sursa de finantare externa asa ca am continuat sa investim treptat si inca investim pentru a creste afacerea. Pe masura ce am investit am recuperat prin vanzare de butasi de lavanda pentru a ne mentine pe o linie anuala constanta de castig zero. Intrand in exercitiul financial 2014-2020, am planificat pentru acest an investitii majore si pentru acest lucru ne consiliem in momentul de fata pentru a accesa fonduri europene.
Cultura de lavanda nu este noua la noi in tara si mai ales nu este noua in Banat, au existat 200-300 de hectare de lavanda in regiunea noastra inainte de revolutie. Au fost insa convertite la agricultura extensiva bazata in mare parte pe cereale si astfel in 20 de ani horticultorii experimentati s-au pierdut si a fost dificil sa gasim ajutor de specialitate. Avem insa relatii foarte bune cu ferme consacrate de lavanda din afara tarii si asta ne-a ajutat enorm sa ne punem pe picioare cu sfaturi pertinente.
Fiind o cultura de lavanda proaspat infiintata, estimam ca in 2015 vom avea prima recolta suficient de mare pentru a putea fi procesata. Putin inteles de multi, lavanda este un business cu specific agricol si astfel investitia initiala nu se recupereaza din primii 2 ani dar se pot face artificii. Noi am ales sa continuam productia de material saditor pentru a ne acoperi partial sumele investite si a minimiza in felul acesta efectul de gol de dinaintea primei recolte.

MP: Cine sunt membrii echipei LAVANDA DE ROMÂNIA și cum s-ar descrie fiecare în câteva cuvinte?

lavanda-de-romania-proprietari-irina

Irina: De cand am pus la cale cultura de lavanda am trecut impreuna cu sotul meu prin tot felul de experiente, rolurile noastre fiind flexibile mereu. Felul meu de a fi organizat cat si faptul ca reusesc cu usurinta sa manevrez o echipa au facut din mine sa zicem asa parte executanta. Asa ca, daca Tudor se ocupa foarte bine si de partea de comunicare, eu pe partea cealalta am partcipat cot la cot cu o intreaga echipa la plantatul efectiv. Si a fost deosebit de palpitant, aspect la care nu ma asteptam, si anume sa reusim sa plantam si ultimul butas cu 30 de minute inainte sa vina ploaia mult asteptata si atat de necesara. Dar, de cele mai multe ori, facem lucrurile impreuna, de la platforma online si pana la sapat. La plantatul efectiv imi amintesc cum am lucrat si ziua si noaptea, presati de vreme, cu frontale, Tudor sapa iar eu veneam cu rasadurile. Concis, pe mine ma trimiti la tuns, la taiat, la condus utilaje. Asta imi place sa fac.

Tudor: imi place sa fac planuri si de asemenea cu foarte mare drag ma ocup de imagine, de vanzari si de promovarea afacerii iar ritmul de crestere accelerat al afacerii este atributia si rezultatul lucrului nostru ca o echipa inter-motivata.

MP: Atât site-ul cât și logo-ul sunt frumoase și arată grijă pentru promovare și branding.  Aveți experiență în domeniu sau ați lucrat cu specialiști în comunicare?

[TP] Una dintre deciziile surprinzator de bune pe care le-am facut a fost sa ma inrolez in viata industriilor creative in anul I de facultate. Experienta mea in branding si webdesign combinata cu profesia Irinei de ilustrator ne-au ajutat foarte mult si am reusit sa cream brandul „Lavanda de Romania”, pe care-l mentinem cu rigoare in toate activitatile business-ului nostru. Logo-ul nu ar fi fost posibil fara ca Irina sa petreaca o saptamana incercand sa sintetizeze grafic conceptul de coroana de lavanda.

MP: Pentru că este o afacere nouă pentru țara noastră, aveți și o componentă de educare a propriei piețe? Cum intenționați să ajungeți la clienți care încă nu știu ce se poate face cu lavanda?

[TP] Aici voi raspunde cu un DA absolut. Datorita complexitatii, inca dezvoltam aceasta latura a afacerii noastre si investim mult in crearea unui cadru organizat de educare pentru ca este una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile, pe termen lung. In momentul de fata publicam articole pe situl nostru si in mediile sociale si oferim consultanta gratuita atat clientilor nostri cat si potentialilor clienti. Sunt putini producatori de lavanda la noi in tara iar crestearea numarului de hectare cultivate la nivel national precum si asocierea producatorilor sunt cheia succesului pentru export. Trader-ii internationali au nevoie de cantitati mari si constante altfel risti sa-i pierzi.

MP: Care sunt planurile de dezvoltare a afacerii? 

[TP] Foarte multe planuri atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung. Dorim ca in 2-3 ani sa investim intr-un sistem de distilare de capacitate foarte mare a ueliului esential de lavanda pentru a putea produce propriul ulei in mod controlat si de calitate suprioara. De altfel suntem in legatura cu alti producatori de lavanda din Romania si ii incurajam sa isi creasca suprafetele prin faptul ca le vom oferi un sistem modern de distilare a uleiului esential de lavanda. Desi tendinta noastra este sa renuntam treptat la vanzarea de butasi de lavanda pentru a transfera activitatea la productia de lavanda, in urmatorii 3-4 ani noi vom continua sa oferim butasi de lavanda pe piata din Romania in cantitati mari. Pentru un rezultat pe care dorim sa-l obtinem pe termen lung, incurajam tinerii intreprinzatori, clientii si potentialli clienti sa porneasca in afacerea cu lavanda la noi in tara pentru ca pe viitor sa faca parte dintr-o asociatie a producatorilor de lavanda din Romania care sa reprezinte tara la nivel extern in competitie directa cu producatorii si regiunile geografice consacrate

MP: Care este tipologia clienților dvs? Către ce clienți intenționați să vă îndreptați? Vă adresați în special pieței românești sau și celei internaționale?

[TP] In asteptarea primei recolte, putem vorbi despre o afacere care in momentul de fata vinde un singur produs, butasii de lavanda. Clientii sunt foarte variati, de la proprietari de gradini care vor sa adauge putina culoare de-a lungul aleilor pana la intreprinzatori care vor sa testeze fezabilitatea acestei afaceri sau pana la fermieri hotarati care cumpara cantitati mari de butasi pentru a porni o afacere solida.

Pentru urmatorii 4 ani estimez ca cererea de lavanda sau ulei esential de lavanda pe piata interna inca va fi mai mare decat oferta si importurile vor continua. Dar acest lucru se va schimba si este foarte important sa ne consiliem clientii pentru a-i pregati pentru ceea ce va urma, asocierea la export.

MP: Ca mici producători, ce ați dori să se schimbe în modul în care este sprijinit și perceput agribusiness-ul în România? (schimbări în ce privește legislația, piața, concurența, clienții)

[TP] In general ma adaptez situatiilor si consider ca in momentul de fata cadrul legal oferit agricultorilor permite pornirea si intretinerea unei astfel de afaceri. Ceea ce cred ca lipseste in mediul agricol este un fapt de natura educativa. Sunt multi agricultori sau proaspat fermieri relocati de la oras care nu cunosc mecanismele legale ale unei afaceri in Romania si cadrul legislativ agricol iar majoritatea nu au trecut printr-o instruire antreprenoriala. Este un punct slab care se poate dezvolta prin centralizarea informatiei, promovarea antreprenoriatului sau sustinerea start-up-urilor agricole prin medii de tip incubator. In agricultura nu se intalnesc aceste trei puncte cheie pentru incurajarea noilor si micilor producatori. Dezvoltarea in aceata directie depinde in egala masura de construirea si sustinerea  unui sistem centralizat de informare cat si de promovarea antreprenoruatului direct in randul fermierilor de catre fermieri.Noi practicam educarea directa si impartasim cunostintele noastre cu potentialii clienti pentru ca, pentru noi, dezvoltarea afacerii lor este succesul afacerii noastre.

MP: Ce părere aveți despre MiciProducatori.ro și ce așteptări aveți de la noi?

[TP] Imediat ce Irina a gasit situl vostru ne-am bucurat enorm. Ati creat un cadrul agricol general orientat catre acel segment de populatie care are nevoie de o unealta de promovare si de sprijin educativ tehnic si antreprenorial. Este o initiativa excelenta si are un potential colaborativ imens pe care sunt convins ca-l exploatati la maxim.

Mai multe detalii despre Lavanda de România găsiți și pe website-ul creat de cei doi antreprenori, aici

Un articol interesant despre această afacere găsiți și pe site-ul AgroInteligenta - cel mai citit portal de știri de agribusiness din România.

Puteți găsi produsele lor și pe site-ul MiciProducatori, aici.

21 Raspunsuri la Lavanda de Romania transforma Banatul in Provence

 1. miriana - Reply

  05/03/2014 at 23:30

  Buna seara,
  Numele meu este Miriana si sunt din Timisoara, incerc si eu sa cultiv lavanda sunt inca la inceput .Anul trecut am luat 10 plante(cu greu am gasit)pe care le am plantat in gradina.Anul asta am cumparat peste 200 de butasi si ii voi planta in gradina, sper ca la anul sa plantez si mai mult.Eu planuiesc sa mi fac laborator de extractie uleiuri volatile dar este doar in
  stagiu de vis.Ar fi foarte bine daca s ar face o asociatie a producatorilor de lavanda.
  E un business care creste incet si sigur.
  Eu sunt in tara pana sambata dar daca doriti sa pastram legatura imi puteti trimite email si va voi raspunde cu mare drag.
  Chiar m a bucurat tare mult sa vad si alti oameni pasionati de lavanda.

  Spor la munca!

  Miriana

  • Tudor Panait - Reply

   06/03/2014 at 09:55

   Va multumim pentru gandurile bune. V-am trimis un email.

 2. Maria Panduru - Reply

  15/03/2014 at 09:40

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb daca aveti butasi de lavanda rezistenta la seceta si ger. Eu am teren in zona de sud/est a tarii, mai precis in Dambovita.
  Maria Panduru
  0766 465 178

  • Tudor Panait - Reply

   07/04/2014 at 14:29

   Buna ziua. Butasii de lavanda pe care-i comercializam sunt aclimatizati in regiunea noastra climatica, ambele noastre soiuri odata ajunse la maturitate rezista la seceta fara probleme iar in iernile cu temperaturi negative extreme (sub -15 > -20 de grade C) daca exista un strat de zapada peste tufe vor trece iarna cu brio. Daca nu este zapada, va recomandam sa mulciti artificial cu pamant sau alte materiale izolatoare.

 3. Marius Claudiu - Reply

  27/06/2014 at 09:37

  Salut.Am vazut la TV ,mai exact la Stirile PROTV zilele trecute prezentarea voastra si mi-a placut enorm de mult ceea ce am vazut…am intrat si pe site,sunt impresionat de ceea ce faceti.M-am hotarat si imi doresc ca in viitorul apropiat sa ma apuc de plantarea lavandei.Mult succes si putere de munca pe mai departe!!! RESPECT!!!!!!!!!!!

  • Tudor Panait - Reply

   02/07/2014 at 17:07

   Buna ziua. Multumim foarte frumos pentru aprecieri!

 4. codrin - Reply

  17/09/2014 at 09:35

  Buna ziua, am vazut un reportaj despre lavanda si mi-a atras atentia, as vrea sa plantez si eu circa 0,5 ha pt inceput de cati butasi as avea nevoie si daca merge in zona de deal, astept raspun
  O zi buna

  • Tudor Panait - Reply

   08/10/2014 at 10:06

   Buna ziua domnule Codrin. V-am trimis un email cu oferta de pret concreta pentru butasi de lavanda.

 5. maria - Reply

  10/10/2014 at 17:50

  Buna ziua
  Felicitari si din partea mea pentru curaj si firesc pentru rezultate.As dori o oferta de pret pentru o suprafata de 1000 metri patrati.Mai exact cati butasi sunt necesari, pretul la aceasta cantitate si cel mai important daca productia obtinuta o achizitionati tot dvoastra .In acest caz la ce pret?.Multumesc frumos si mult succes pe mai departe.

  • Tudor Panait - Reply

   20/10/2014 at 09:08

   Buna ziua doamna Maria. Va multumim pentru gandurile bune. V-am trimis un email cu oferta de pret pentu butasi de lavanda precum si informatiile cerute privitor la valorificare.

 6. sarb ioan - Reply

  21/10/2014 at 18:23

  Buna seara
  -doresc informați pt.achiziționarea de butași pe o suprafață de 5000m2 zona bihor
  și alte informați despre cultura de lavanda
  Cu stima și respect Prof.SÂRB IOAN

  • Tudor Panait - Reply

   11/12/2014 at 15:21

   Buna ziua domnule Sarb. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda.

 7. mariana - Reply

  03/12/2014 at 11:02

  Buna ziua
  Felicitari si din partea mea pentru curaj si firesc pentru rezultate.As dori o oferta de pret pentru o suprafata de 1000 metri patrati.Mai exact cati butasi sunt necesari, pretul la aceasta cantitate si cel mai important daca productia obtinuta o achizitionati tot dvoastra .In acest caz la ce pret?.Daca as vrea sa pun butasii in primavara iar terenul nu a fost pregatit se poate pregati inainte de sadire?Multumesc frumos si mult succes pe mai departe.

  • Tudor Panait - Reply

   11/12/2014 at 18:13

   Buna ziua doamna Mariana. V-am trimis un email cu oferta de pret pentru butasi de lavanda. Noi achizitionam recolte de lavanda in stare proaspata insa suprafata dvs. este prea mica pentru a lucra cu noi, mai multe detalii v-am oferit pe email.

 8. Bogdan Orac - Reply

  04/03/2015 at 09:21

  Va salut domnu Tudor numele meu este Bogdan sunt din jud timis am citit articolu dv despre cultivarea lavandei si sunt interesat daca nu cer prea mult as vrea sa pot vb cu dv in particular pt detali daca sunteti dragut sa imi spuneti cum pot lua legatura cu dv.va salut cu respect

  • Tudor Panait - Reply

   08/03/2015 at 01:24

   Buna ziua domnule Orac. Puteti lua legatura telefonic cu noi folosind oricare din numerele de telefon din sectiunea Contact.

 9. Radu - Reply

  30/04/2015 at 20:14

  Buna seara

  Doresc informați pentru achiziționarea butasi si perioada de plantare pe o suprafață de 4000m2 zona Botosani si alte informatii despre cultura de lavanda.

  • Tudor Panait - Reply

   19/06/2015 at 15:21

   Buna ziua domnule Radu. V-am trimis oferta de pret pentru butasi de lavanda pe email.

 10. Silvia Nicolescu - Reply

  03/05/2015 at 19:55

  Buna ziua,

  Am citit recent povestea dumneavoastră despre cultivarea lavandei. Mi-as dori tare mult daca aveti ai dr vânzare câțiva butasi sau semințe pentru grădina mea foarte micuța dar in care imi doresc tare mult o tufa de lavanda. Daca aveti de vânzare m-ar interesa prețul si cand pot veni sa ii ridic.

  Multumesc tare mult si mult succes cu plantația!

  O zi buna!

  Silvia Nicolescu

  • Tudor Panait - Reply

   19/06/2015 at 15:28

   Buna ziua doamna Nicolescu. Comanda minima de butasi de lavanda de la noi este de 50 si se poate plasa direct in sectiunea “Butasi de Lavanda“.

 11. rodica soreanu - Reply

  13/07/2015 at 09:32

  as dori sa infiintez o plantatie de lavanda intr-o gradina .

Lasă un comentariu